HONING
Registreren

 

Bijen halen nectar uit de bloemen en zetten dit om tot honing. Nectar bevat suiker en kleine hoeveelheden aminozuren, eitwitten, vitaminen en diverse smaakstoffen. Ze onttrekken water uit de nectar en voegen er allerlei enzymen aan toe. De bij voegt er speeksel en sappen die verterende enzymen bevatten aan toe en slaat de nectar op in de honingmaag.

Als de bijenmaag vol zit, 40 mg. nectar, gaat de bij terug naar het volk en geeft de nectar over aan bijen die zorgen voor verdere bewerking. Dit is het indikken van de nectar, door de nectar een half uur de monddelen te laten passeren waarbij een deel van het water verdampt. Hrt indampen gebeurt verder door de nectar dun uit te strijken en er een warm luchtstroom langs te sturen door te waaieren met de vleugels. Dit proces duurt enige dagen. Net zolang tot de suikerconcentratie 80 % is. De honing is nu lang houdbaar en wordt als wintervoorraad in afgesloten cellen van de hoinngraat bewaard.

Voor 1 kilo honing moeten ongeveer 10 miljoen bloemen worden bezocht.
130.000 vluchten worden uitgevoerd, waarbij in totaal ca. 100.000 kilometer wordt afgelegd.
Een bijenvolk verzamelt per jaar 120 kilo nectar.
In de zomer wordt 70 kilo nectar gebruikt als voedsel, voor verwarming en als vliegbrandstof.
De rest van deze nectar, 50 kilo, wordt opgeslagen als wintervoorraad in de vorm van 20 kg honing.

Een grootse prestatie van de bijen. In een goede zomer halen bijen meer nectar dan ze uiteindelijk nodig hebben voor hun wintervoorraad. Wij oogsten de honing met oog voor het welzijn van onze bijenvolken. Dat betekent dat we een deel van de honing niet afnemen, zodat ze op hun eigen honingvoorraad de winter door kunnen komen. Mocht na de honingoogst er een periode aanbreken waarin de bijen onvoldoende nectar kunnen halen dan gaan we ze op tijd bijvoeren.

De honing van kinderboerderij De Blijde Wei wordt verkocht in de Kikker, het winkeltje op de Blijde Wei.
De honing van Warwinckel wordt aldaar verkocht door Martin en Ronald.
De honing van Eneco wordt verkocht aan de medewerkers.
De honing uit de Eendragtspolder in Zevenhuizen verkopen wij op bestelling en op marktjes.
De honing van ASVZ wordt verkocht door de cliënten zelf in hun winkeltje aan de 's-Gravenweg 6 in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De honing wordt verkocht in potten van 250 gram en kost € 5,-

Wil je honing bestellen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Stripecity-honing-EnecoEPStripecity-honing-blijde-wei-voor-website

 rotterdamse-honingwarwinckel-2018-wASVZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
________________________________________________________________________________________________________________

Stripecity -  Hazeveld 47 - 2761XH Zevenhuizen - 06-37276168 - KvK: 59706198 - BTW: NL133579530B01 - Iban: NL92TRIO0390220167